Kyselina orotová

Co je kyselina orotová

Kyselina orotová byla v minulosti pro svou biologickou aktivitu klasifikovaná jako „vitamín B13“ spolu s další organickou kyselinou lipoovou. V současnosti není zařazená mezi vitamíny, protože je produktem střevní flóry. Mezi vitamíny řadíme jen ty biologicky aktivní látky, které si organismus neumí vyprodukovat sám. Kyselina orotová je přirozeně se vyskytující biologická látka, tělu vlastní, obsažená i v mléku a mlezivu.
Proto je přirozeným nosičem pro magnesium a jiné minerální látky a kovy, které zároveň zvyšují jejich vstřebávání. Můžeme ji najít i v kořenové zelenině, ovčím mléku nebo syrovátce. V takovém případě zabezpečí dostatečný příjem pestrá strava, ale skupiny lidí trpící různými onemocněními (nemoci jater, různé kardiovaskulární choroby…), by měly myslet na užívání zvýšené dávky.

Význam kyseliny orotové

Kyselina orotová je díky svému přirozenému původu považována za fyziologický nosič magnesia, ale i jiných pro organismus důležitých minerálů (vápník, draslík, sodík…) a kovů (železo, měď, mangan, zinek…). Kromě toho se kyselina orotová podílí na zlepšení tvorby a zvyšovaní zásob energie v buňkách organismu a zároveň se účastní přepisu genetické informace, potřebném při obnově buněčných funkcí. Její příznivé účinky pomáhají při nemocech jater, zpomalují stárnutí, povzbuzují paměť, uvolňují napětí a úzkost.

Přirozený původ kyseliny orotové

Kyselina orotová je přirozeně se vyskytující biologická látka, tělu vlastní, obsažená i v mléku a mlezivu. Proto je přirozeným nosičem pro magnesium a jiné minerální látky a kovy, které zároveň zvyšují jejich vstřebávání.