Kyselina orotová
Co je kyselina orotová
Kyselina orotová byla v minulosti pro svou biologickou aktivitu označována jako „vitamin B13“ spolu s další organickou kyselinou lipoovou. V současnosti není zařazena mezi vitaminy, protože je produktem střevní flóry. Mezi vitaminy řadíme jen ty biologicky aktivní látky, které si organismus neumí vyprodukovat sám. Kyselina orotová je přirozeně se vyskytující tělu vlastní biologická látka obsažená i v mléce a kolostru. Proto je přirozeným nosičem pro řadu minerálních látek, stopových prvků a kovů a zároveň zvyšuje jejich vstřebávání. Můžeme ji nalézt i v kořenové zelenině, ovčím mléce či syrovátce. V běžných případech zajistí dostatečný příjem pestrá strava, ale skupiny lidí trpící různými onemocněními (poruchou funkce jater, různými kardiovaskulárními chorobami…) by měly zvážit užívání zvýšené dávky.
Význam kyseliny orotové
Kyselina orotová je díky svému přirozenému původu považována za fyziologický nosič magnesia, ale i jiných pro organismus důležitých minerálů (vápník, draslík, sodík…) a kovů (železo, měď, mangan, zinek…). Kromě toho se kyselina orotová podílí na zlepšení tvorby a zvyšovaní zásob energie v buňkách organismu a zároveň se účastní přepisu genetické informace, potřebném při obnově buněčných funkcí. Její příznivé účinky pomáhají při nemocech jater, zpomalují stárnutí, povzbuzují paměť, uvolňují napětí a úzkost.
Přirozený původ kyseliny orotové
Kyselina orotová je přirozeně se vyskytující biologická látka, tělu vlastní, obsažená i v mléku a mlezivu. Proto je přirozeným nosičem pro magnesium a jiné minerální látky a kovy, které zároveň zvyšují jejich vstřebávání.